Tegnells varning efter oroande trenden – kan införa nya åtgärder: ”Måste vara beredd”

Smittspridningen ökar ute i Europa och flera länder inför restriktioner igen. Nu varnar Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell för ett liknande scenario i Sverige, rapporterar Aftonbladet.

Covidsmittan ökar i land efter land. Och smittan slår nya rekord även i länder där en stor del av befolkningen är vaccinerad.

I länder som Tyskland, Frankrike, Storbritannien och våra grannländer Norge och Danmark har man därför tvingats återinföra vissa restriktioner.

I Danmark överstiger antalet smittade 2 000 för femte dagen i rad och antalet sjukhusinlagda med corona har tredubblats på en månad.

Foto: Duygu Getiren, TT/TT

Nu har regeringen valt att införa coronapass på vissa platser. Det för att försöka stoppa smittspridningen och antalet sjuka.

Varningsklocka för Sverige

Men även om det fortfarande ser stabilt ut i Sverige menar Anders Tegnell att landet måste vara beredd på att smittan kommer öka även här.

– Vi har en utveckling i många av EU:s länder just nu som är en varningsklocka som vi måste hålla koll på. Flera av dem har vaccinationsnivåer som liknar våra. Då ökar sannolikheten att det också kommer att öka i Sverige. Vi räknar med att en ökning under hösten och in i vintern är i det närmaste oundviklig, säger han till Dagens Nyheter.

Men när ökningen kan komma och när åtgärder måste införas har han svårt att svara på.

– Det är alltid den svåra frågan och vi har egentligen inte så många lärdomar sedan tidigare om det verkligen hjälper att göra saker i förväg. Men givetvis måste vi som samhälle vara berett på detta. Sjukvården måste vara beredd på att det tyvärr kan bli fler covidpatienter igen. Det kan också betyda att vi måste gå tillbaka till en del åtgärder som vi haft på plats tidigare, säger han till tidningen.

Hittills har den ökade smittspridningen i Västeuropa lett till en motsvarande ökning av antalet avlidna. Men i länder där vaccintäckningen är lägre, som i Östra Europa, ser det allvarliga ut.

I Bulgarien, Baltikum och Kroatien ökar både smittspridning och antalet allvarligt sjuka oroväckande snabbt. Och i Rumänien har trycket på intensivvården blivit så högt att patienter fått flyttas till Danmark och snart även till Sverige, rapporterar SVT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.