Tröjorna i automaten kostar bara 20 kronor. Alla vill köpa, tills de ser budskapet på skärmen.

Minst 1 133 människor miste sitt liv och ytterligare 2 500 skadades i Rana Plaza-katastrofen i Bangladesh den 24 april 2013. Vad människorna gjorde där? De jobbade för olika klädjättar – och de hade världens lägsta löner. Vet du varifrån dina kläder kommer? Troligen inte. Det är det få som vet – därför försöker Fashion Revolution väcka uppmärksamhet kring frågan. Organisationen föddes till följd av den hemska katastrofen i Bangladesh 2013 och verkar för att alla i klädtillverkningskedjan tar sitt ansvar, från första ledet i produktionen till slutkonsumenterna. Och det behövs verkligen. Videon nedan visar en klädautomat i Berlin. På skylten står det att tröjorna kostar 2 euro (cirka 20 kronor) och givetvis dyker det upp många fyndsugna människor. Men när de har lagt i pengarna händer något – de får se personen bakom klädesplagget och en del av dennes levnadshistoria. Vad som händer då visar att personerna bakom Fashion Revolution har rätt.

Textiltillverkningen i Bangladesh är särskilt utsatt. Enligt LO TCO Biståndsnämnd tjänar textilarbetarna minst i just Bangladesh. Minimilönen har förvisso höjts från 255 kronor i månaden till 450 kronor, men den beräknade levnadslönen ligger på ungefär 2 321 kronor. Förhållandena är miserabla och arbetarna som miste sitt liv i Rana Plaza-katastrofen ska ha tvingats dit av arbetsgivaren – trots att det fanns kända sprickor i betongbyggnaden som rasade.

Men det är inte i bara Bangladesh som människor arbetar under slavliknande förhållanden. I en rapport från International Labour Organization framgår det att 250 miljoner barn i åldrarna 5 till 14 år tvingas till arbete i så kallade utvecklingsländer. En skrämmande siffra – och lägg därtill de ofantligt många vuxna kvinnor och även män som jobbar i så kallade sweatshops.

Det värsta är att det hade krävts förhållandevis lite av oss alla för att göra vår värld lite mer human. Undersökningar visar nämligen att vi konsumenter gladeligen betalar 15 procent mer för ett 1 000-kronorsplagg och 28 procent för ett 100-kronorsplagg om vi vet att allt har producerats under sjysta villkor.
I en annan undersökning framgår det att ”slavarbetarnas” löner skulle kunna fördubblas om konsumenterna betalar 1,8 procent mer för ett klädesplagg.

Problemet är förstås att det är oerhört svårt att veta vilka kläder som har tillverkats under godkända eller bra former. Dyra klädmärken är inte ”säkrare” än billiga. Men klart är att det alldeles för ofta är någon annan som betalar priset för våra kläder.

Och det är här Fashion Revolution kommer in. De vill väcka uppmärksamhet och medvetande. De är övertygade om att människor tänker efter en gång extra innan de köper något om de vet hur klädesplagget har kommit till.

Dela det här viktiga budskapet med dina vänner – så att vi tillsammans kan ta ett kliv mot en bättre värld.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.

 

Läs mer om...