Tusentals äldre har mer pensionspengar att ta ut – därför kan du vara en av de tursamma

Tusentals pensionärer som varit statligt anställda kan ha outtagna pensionspengar som väntar på dem, det rapporterar Aftonbladet.

Då kan du vara en av de tursamma.

Pensionen borde vara något att se fram emot. Men med tanke på hur lite pengar man kan sluta upp med så är det knappast någon önskedröm för många.

Pensionssystemet består i dag utav flera delar. Dels är det den allmänna pensionen med inkomstpension och premiepension, och dels är det tjänstepension som nästan alla får av sin arbetsgivare. Utöver det har man också eventuellt ett eget pensionssparande.

Men för den som varit statligt anställd under sitt arbetsliv och tycker det är skralt i kassan kan nu få sig en glädjande nyhet. Det kan finnas pengar att hämta ur.

Statens tjänstepensionsverk, SPV, har nämligen de senaste åren skickat ut flera påminnelser till personer över 67 år som tidigare varit statsanställda och ännu inte tagit ut alla delar av sina tjänstepensioner, det skriver Aftonbladet.

Då har du rätt till extra pensionspengar

Första året skickade SPV ut påminnelser till 10 000 personer, andra året till 8000.

Trots det är det fortfarande tusentals personer som fortfarande inte tagit ut de aktuella delarna av sina pensioner.

– Av den återkoppling vi har fått framgår att det inte är alla som har missat att ta ut den här pensionen. Vissa har medvetet valt att vänta med uttaget, kanske för att månadsbeloppen ska bli större genom att utbetalningstiden blir kortare, säger Christina, Lindh kommunikatör på SPV, till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet har nio av tio lönetagare tjänstepension. Men de outtagna statliga fribreven som SPV vill uppmärksamma om gäller bara de förmånsbestämda pensioner som betalas livet ut.

– Att det blivit så här beror på att inte finns någon automatisk utbetalning för den förmånsbestämda delen. Det finns däremot för de premiebestämda delarna: om inte de är uttagna tre år efter 69-årsdagen så börjar de betalas ut automatiskt. Men någon sådan regel finns alltså inte för den förmånsbestämda delen, säger Christina Lindh.

Den förmånsbestämda pensionen påverkas bland annat av vilken lön du har, men också den anställdes ålder och antalet tjänstgöringsår.

För att få full förmånsbestämd tjänstepension krävs att du varit anställd i 30 år. Då sätts pensionen som en viss andel av slutlönen, vanligtvis beräknat som genomsnittet för de fem sista åren.

Foto: Shutterstock/ TT

Så mycket pengar kan det handla om

Om man jobbar på ett och samma ställe hela vägen fram till pensionen kan den här typen av pensionsavtal vara väldigt gynnsam.

Men om man avslutar sin statliga anställning innan dess brukar ersättningsnivåerna inte vara speciellt höga.

– Många av de som hörde av sig efter våra tidigare utskick fick väldigt små belopp. De blev naturligtvis glada ändå eftersom de insåg att det var pengar de hade rätt till, säger Christina Lindh till Aftonbladet

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev