Ungdomar trampar ner rapsfält för att få bra bilder på sig själva – nu ryter bönderna ifrån: ”Förstör”

Just nu lyser stora delar av landets fält gula på grund av blomstrande rapsfält. Men på flera håll har en del av skörden förstörts på grund av en starkt växande trend: Att gå ut på fälten och ta bilder på sig själv. 

– Om det är många som går ut så trampar de ju ner och det blir ju mindre skörd och växtlighet, säger lantbrukaren Sören Vallgårda till SVT

De klargula blommorna som täcker stora fält utgör en vacker bakgrund i fotografier. Det har flera unga uppmärksammat, och allt fler vill åka ut till fälten för att själva få de estetiskt tilltalande bilderna. 

Trampar ner skörden

Men det finns ett stort problem. När människor trampar ut på rapsfälten kan skörden bli förstörd, och enligt lantbrukaren Sören Vallgårda har antalet selfie-fotografer på ökat under corona. 

– Man kan ju stå i åkerkanten och ta en selfie, bakgrunden blir ju gul i alla fall. Men det har ju ökat. Det är coronatider, folk är ute och promenerar och det är ju rätt snyggt med gula fält. Det är väl lite imponerande att ta en bild, säger Sören Vallgårda till SVT

Rapsfält.
Foto: Arne Dedert/TT

Lantbrukarnas vädjan

För att fler ska förstå skadorna de orsakar har LRF Ungdomen Skåne tagit bilder för att visualisera hur man inte ska göra, respektive hur man kan göra för att få en fin bild. 

– Det är omöjligt att inte förstöra rapsplantorna när bilderna tas, säger Maja Johansson från LRF Ungdom Skåne enligt Expressen. 

På LRF Ungdomen Skånes Facebooksida skriver förbundet ett uppmaning till allmänheten i hopp om att fler ska ta bilder utan att trampa ner skörden:  

“Visst är det vackert? 

Vi lantbrukare/markägare är glada över att ni tycker att blommande raps är lika vackert som vi tycker. Vi blir däremot både ledsna och frustrerade när ni trampar ut i växande gröda för att fotografera. Det är inte ok och det är inte tillåtet att gå på en åker med växande gröda.

Hade du tyckt det var ok att någon gick in i din trädgård för att ta en selfi i rabatten eller trädgårdslandet? Att gå ut i rapsen och trampa ner den ingår inte i allemansrätten!

Ta gärna bilder på våra vackra rapsfält, men håll er utanför åkern.

Tack för visad hänsyn”. 

Visst är det vackert? ?Vi lantbrukare/markägare är glada över att ni tycker att blommande raps är lika vackert som vi…

Posted by LRF Ungdomen Skåne on Saturday, May 22, 2021
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...