Uppgifter: FHM skärper tonen – så blir förslaget på nya restriktioner i jul

Folk ska umgås i mindre kretsar, resa smittsäkert och den som måste handla ska göra det ensam, det är några av de förslag som Folkhälsomyndigheten presenterar nästa vecka, rapporterar Expressen.

Från och med den 14 december ska nya allmänna råd presenteras för hela landet.

De nya reglerna kommer också ligga till grund för vad som kommer gälla under jul- och nyårshelgerna.

”Ha det som ett riktvärde”

Så vad är det som gäller?

I förslaget, som TT har tagit del av, står det att du ska begränsa nya och nära kontakter och enbart umgås i en mindre krets.

– Vi har inte sagt något tal, men har sedan tidigare haft det här med åtta personer som en norm. Vi vill inte sätta ett exakt tak för det, familjeförhållanden och omständigheter är väldigt olika, men om man har det som ett riktvärde är det nog ganska bra, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

julklapp
Foto: Shutterstock

Vad som menas med en mindre krets kan vara svårt att avgöra men kan vara de personer du bor tillsammans med eller några enstaka närstående, står det i förslaget.

Men om man trots de nya reglerna väljer att träffa personer som inte ingår i den utvalda lilla kretsen ska man göra det utomhus.

Inget reseförbud i jul

Många har undrat över huruvida man kommer kunna resa i jul eller inte.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har tidigare sagt att det inte kommer bli något reseförbud över jul.

Men i förslaget trycker myndigheten på att det är upp till var och en att se till att det går att resa smittsäkert och att man måste kunna isolera sig på resmålet eller ta sig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om man utvecklar symtom på covid-19.

julgran
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Ett annat nytt råd är att alla uppmanas att gå till affären själv och att inte vistas i butiker och köpcentrum om man inte verkligen behöver.

FHM skärper tonen

Men även om flera av de rekommendationer som redan finns kommer att fortsätta gälla även framöver så kommer Folkhälsomyndigheten skärpa tonen.

Så i stället för de allmänna råden kommer det bli föreskrifter och tilltalet är att ”du ska” i stället för exempelvis ”du bör”.

– Vi vill vara tydligare än vad man brukar vara i sådana här allmänna råd, säger Johan Carlson.

– Det brukar vara vanligt att man skriver bör, men det riktar sig oftast till verksamheter eller företag. När det riktas till allmänheten kan det bli oklart om man inte är tydlig, för ”bör” betyder också ”skall” i praktiken, säger han till TT.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.