.
Totalförbud mot reklam för ”farliga spel” – det förslaget uppges regeringen vilja lägga fram, enligt vad tidningen Expressen erfar.
Klockan 13.40 håller civilminister Ardalan Shekarabi (S) en pressträff om ”regeringens nästa steg i arbetet med att stoppa den aggressiva spelreklamen”.
Det var den 1 januari i år som den nya spellagen började gälla i Sverige. Den innebär att ”reklam för spel ska vara måttfull”.
Sedan dess har civilminister Shekarabi fortsatt menat att spelbolagen utsätter kunderna för ”aggressiv spelreklam”. Då kom man fram till att branschen själva skulle lägga fram förslag på regeringens bord med olika åtgärder.
Men ministern gav tummen ned till förslagen och tyckte de inte var tillräckliga, då spelbranschen lade fram förslagen den sista mars i år.
På onsdagen vid 13.40-tiden håller regeringen presskonferens i Stockholm, och då väntas alltså Shekarabi presentera förslag som innebär ett totalförbud mot reklam för ”farligare spel”, såsom nätkasinon, enligt tidningen Expressens uppgifter.
Utredare får i uppdrag att begränsa reklamen
På presskonferensen bekräftade Shekarabi att regeringen nu kommer föreslå flera åtgärder mot spelreklam i såväl omfattning som innehåll. Nu tillsätter regeringen en utredning för att kunna begränsa reklamen. En möjlighet för utredaren skulle kunna vara att ha möjlighet att stoppa reklam för ”farliga spel”.
– Situationen med spelreklam är ohållbar, vi kan inte skydda konsumenterna som det ser ut nu, säger Ardalan Shekarabi vid presskonferensen.
– Här har utredaren en möjlighet att föreslå ett förbud mot totalt förbud för spelreklam.
Civilministern menar att regeringen kommer att ”göra det som krävs för att skydda konsumenter på spelmarknaden”.
– Det handlar om folkhälsan, och det är statens skyldighet att agera.
Klar senast 2020
Till SVT:s Kulturnyheterna uppger Shekarabi att utredningen ska vara klar senast i oktober år 2020, och att han vill se en snabb utredning.
– Det ska bli en märkbar förändring. Det här arbetet ska färdigställas under den här mandatperioden och vi kommer ha en hög takt i hela den här processen. Det är för att svenska staten ska återta kontrollen och skydda konsumenterna, säger han till SVT.
Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.