”Ursäkta Facebook, men var fanns den libanesiska flaggan när det small i Beirut.”

”Ursäkta mig, Facebook. Men varför ska jag ändra min profilbild för att stödja Frankrike och folket i Paris? Liksom varför i helvete skulle jag vilja göra det?” skriver Hassan Jaloul i ett Facebook-inlägg som blivit delat över 19 000 gånger.

Libanesen är en av väldigt många som blivit irriterade på att Facebook ger folk möjligheten att visa stöd för Paris genom att lägga ett filter på bilden, men inget filter när IS slog till dagen innan i Beirut. Det var då som Adel Termos och hans dotter dog när de stoppade en självmordsbombare på väg in i en moské. Hade inte Adel Termos offrat sitt och dotterns liv när han tacklade självmordsbombaren hade dödstalet blivit långt större än 43 personer, sannolikt fler än i Paris. Hassan Jaloul fortsätter: ”Jag tycker faktiskt det är mycket kränkande att du ger den möjligheten till mig. För var fanns den libanesiska flaggan när en terroristattack inträffade i Beirut för 2 dagar sedan? Var fanns den syriska flaggan under hela den här tiden? Var fanns den armeniska flaggan på 100-årsdagen av det armeniska folkmordet? Jag vet att det är en tragedi, men det händer överallt. Jag är väldigt nöjd med min egen profilbild, tack så mycket.”  

Det är många som delat den här bilden och menar att det inte är förrän terrorn kommer till Europa och USA som den uppmärksammas.

Den libanesiska bloggaren Joey Ayoub skriver att han ser Frankrike som sitt andra hemland, rapporterar Dagbladet.
”Gatorna i Paris är lika bekant för mig som gatorna i Beirut. Det har varit två fruktansvärda kvällar. Den första dödade mer än 40 människor i Beirut, den andra dödade mer än 120 människor i Paris. Det förefaller uppenbart för mig att, för omvärlden, betyder inte förlust av liv i Beirut lika mycket som förlust av liv i Paris, skriver Ayoup och tillägger:
”Vi får inte någon ”säkerhetsknapp” på Facebook. Vi får inte uttalanden från de mäktigaste männen och kvinnorna i världen eller stöd av miljontals användare på internet.”

Efter kritiken har också Mark Zuckerberg gått ut och delvis gett kritikerna rätt:
”Många har med rätta frågat varför vi aktiverat säkerhetskontroll för Paris men inte för bombningar i Beirut och andra platser. Fram till i går var vår policy att bara aktivera säkerhetskontroll vid naturkatastrofer. Vi ändrade precis detta och planerar nu att aktivera säkerhetskontroll för fler mänskliga katastrofer framöver”, skriver han på Facebook och fortsätter:
”Tack till alla som har nått ut med frågor och funderingar om detta. Ni har rätt i att det finns många andra viktiga konflikter i världen. Vi bryr oss lika mycket om alla människor och vi kommer att arbeta hårt för att hjälpa människor som lider i så många av dessa situationer som vi kan.”

 

 

Läs mer om...