Vårdhjältarnas stora oro – kan nekas semester igen: ”Behöver återhämtning och vila”

Vårdpersonalen har gått på knäna under coronapandemin.

Nu riskerar de att nekas semester – för andra sommaren i rad.

– Det här är jätteallvarligt för mig. Jag kan bli riktigt arg när jag tänker på att man faktiskt sliter ut mina kollegor i det här läget, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Sveriges Radio Ekot.

Personalen inom vård och omsorg har hyllats som pandemins stora hjältar. De har kämpat dag och natt, under långa pass och ibland helt utan raster – ett outtröttligt slit i tuffa arbetsförhållanden, allt för att hjälpa de som blir sjuka.

På grund av den hårda belastningen, har landets sjukhuspersonal också fått betydligt mindre semester än vanligt.

Sveriges Radio Ekot har nu gjort en kartläggning av 26 akutsjukhus. Den visar att semesterskulden, vad arbetsgivaren är skyldig sina anställda i betald semester, ökade med 30 procent under fjolåret. Det motsvarar en ökning av semesterskuld med 4,6 miljarder kronor, jämfört med året innan.

Anledningen till detta är att vårdpersonal tvingats ta ut färre semesterdagar, på grund av coronapandemin samt personalbrist inom den pressade sjukvården.

vårdpersonal, sjuksköterska
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Vårdpersonal nekas semester

Men läget ser inte heller ut att gå mot det bättre inom den närmaste framtiden. Även i sommar är läget ansträngt på flera håll i landet, med vårdpersonal som återigen riskerar att nekas semester.

En som är orolig över situationen är Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet med 110 000 medlemmar. Hon menar att det pressade läget får många inom yrket att söka sig till andra jobb, när de slits ut och riskerar hälsan inom vården.

– Medlemmarna behöver sin återhämtning och vila och mina kollegor begär att få ut semester, även under året, men nekas eftersom det inte finns någon att ersätta dem med, säger ­Sineva Ribeiro till Sveriges Radio Ekot.

Foto: Shutterstock

”Beklagligt”

Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sveriges Kommuner och regioner, är enig om att situationen är allt annat än optimal.

Hon menar samtidigt att regionerna försöker så gott de kan att ge semester till den hårt arbetande personalen.

– Det är klart att det är beklagligt när folk inte kan ta ut hela den semester som man har rätt till. Man försöker naturligtvis från regionerna att planera på ett sätt så att man kan ge semester till den här personalen, men det är en bristvara med kompetent personal, säger Annika Wallenskog till Sveriges Radio Ekot.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

semester, strand, sol
Foto: Pixabay