Varningen till Anders Tegnell – innan valet av Sveriges coronastrategi: ”Skulle aldrig accepterat…”

Statsepidemiologen Anders Tegnell varnades tidigt i våras för att välja flockimmunitet som strategi.

Medicinalrådet Peet Tüll skrev i ett mejl till att den strategin ”skulle leda till tusentals döda”, enligt ett bearbetat bokutdrag publicerat i Svenska Dagbladet.

Trots varningen var det den vägen han valde.

Sveriges coronastrategi har diskuterats i omgångar under hela pandemin. Den har hyllats till skyarna och sågats brutalt såväl internationellt som nationellt.

Trots kritiken var Anders Tegnell säker på sin sak.

Nu visar det sig, enligt ett bearbetat bokutdrag publicerat i Svenska Dagbladet, att Anders Tegnell, redan den 15 mars i år varnades för att använda sig av strategin i ett mejl författat av Peet Tüll, före detta medicinalråd och och chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Fick tre alternativ

I mejlet gav Tüll några goda råd till Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Hej Anders, Det finns tre strategier för att stoppa epidemin”, skrev han i mejlkorrespondens som finns återgiven i den kommande boken ”Flocken”, vars utdrag har publicerats i Svenska Dagbladet.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT/Amir Nabizadeh/TT

 Den första strategin som Peet Tüll förespråkade i sitt mejl till Anders Tegnelll var en total lockdown i Sverige, på fyra veckor.

 Det andra alternativet Tüll gav var att smittspåra i allra möjligaste mån, och försätta smittade i karantän i två veckor. 

Det sista alternativet Anders Tegnell fick var att låta smittspridningen ske: ”Långsamt eller fort, för att uppnå en hypotetisk ’herd immunity’”.

Varnades för alternativ nummer 3

Enligt texten som publicerats i Svenska Dagbladet var Peet Tüll av den uppfattningen att alternativ nummer två var det bästa.

Men att välja alternativ nummer 3 däremot, ansåg Peet Tüll, kunna leda till tusentals döda.

“Det framgår för mig som en uppgiven och huvudlös strategi, vilken jag aldrig skulle ha accepterat i min tidigare roll.”, skrev Peet Tüll i mejlet.

anders tegnell
STOCKHOLM 20201103 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Trots varningen svarade Anders Tegnell samma eftermiddag att man kommit fram till att Sverige skulle välja alternativ nummer 3:

“Jo, vi har vandrat igenom detta och trots allt landat i 3.”, svarade Tegnell.

Ungefär 6000 svenskar har dött

Snart skulle svenskarna bekanta sig med ord som ”flockimmunitet” och idag, snart åtta månader senare, har ungefär 6000 människor dött av covid-19 i Sverige och cirka 142 000 har smittats av viruset.

ambulans
Foto: Wikipedia

Anders Tegnell har kommenterat konversationen i Svenska Dagbladet:

– Vi rättar aldrig våra strategier efter någon prognos. I ett så tidigt skede är ingångsvärdena väldigt oklara. Och om man nu ska vara efterklok kom alla prognoser att bli fel, inte bara våra, säger han till Svenska Dagbladet.

Än så länge har vi inget svar på vilken strategi som fungerat allra bäst. Men en sak som är säker är att det kommer diskuteras och debatteras i flera år framöver.

Vad tycker du om det här, gjorde Anders Tegnell rätt i sitt val? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);