Vittnen fotade tragisk olycka – beteendet väcker vrede bland poliser: ”Helt oacceptabelt”

När en olycka inträffade i Gävleborg var förbipasserande vittnen snabba med att ta fram sina mobiltelefoner och både fotografera och filma.

Nu har polisen fått nog av beteendet.

Människor som bevittnar en olycka har en tendens till att bli nyfikna, men tekniska utvecklingen innebär att allt fler fotograferar och filmar olycksplatser och de drabbade.

På grund av det allt mer växande problemet har det sedan 2018 blivit straffbart att fotografera olyckor där utsatta människor syns.

Den nya lagen, mot olaga integritetsintrång, innebär bland annat att man kan bli åtalad och dömd för att sprida uppgifter om någons hälsotillstånd eller för att sprida bilder på någon i en mycket utsatt situation.

Det kan tänkas oskyldigt för den som drar fram mobilen, men beteendet är inte bara är integritetskränkande, utan kan också störa räddningstjänstens arbete och vara skillnaden mellan liv och död.

Men trots att blåljuspersonal gång på gång vädjat till människor att sluta fotografera och filma olyckor, så sker det gång på gång.

”Oacceptabelt beteende”

Under helgen åkte polisen i Gävleborg ut på en trafikolycka och möttes ännu en gång av nyfikna personer som inte kunde låta bli att fånga tragedin på bild.

Beteendet på olycksplatsen fick polisen att sätta ned foten en gång för alla.

”Vi förstår att man blir nyfiken och dras till platser där man ser blåljus, vi människor är nyfikna av naturen. Man vill veta vad som hänt. Är nån skadad? Eller kan det vara så fasansfullt att det kanske är någon man känner eller håller kär som råkat ut för något? Detta är naturliga reaktioner”, skriver polisen på Facebook.

Polisen tillägger:

”MEN vi ber er att tänka till i dessa situationer. Vi ser så ofta människor som inte har något med olyckan att göra, som ställer sig och tittar och även börjar fota och filma exempelvis trafikolyckan och oss som jobbar vid den. Detta är för oss ett helt oacceptabelt beteende!”.

”Stå inte kvar och titta”

Polisen tycker att man ska rikta blicken mot sig själv.

”Vad ska du med bilderna och filmerna till? Hade du velat att en okänd person filmade eller fotade dig om du varit med om en olycka? Jag tror faktiskt att de flesta skulle svara nej på den frågan. Detta borde vara en självklarhet, att respektera de människor som är, på ett eller annat sätt, iblandade i en traumatisk händelse”, skriver dem i inlägget.

De hänvisar sedan till media och att det är dit man ska vända sig om man vill ha mer information om vad som har hänt.

Så hur ska du egentligen bete dig vid en olycksplats? Här är polisens goda råd.

”Stå inte kvar och titta. Fota inte. Filma inte. Åker du förbi en olycka i bil, fokusera på din körning och inte olyckan, det är så lätt att man skapar ytterligare en olycka om man inte är uppmärksam på sin körning. Tack för visad respekt”, skriver polisen på Facebook.

RESPEKTERA OLYCKSPLATSER

RESPEKTERA OLYCKSPLATSER Vi förstår att man blir nyfiken och dras till platser där man ser blåljus, vi människor är nyfikna av naturen. Man vill veta vad som hänt. Är nån skadad? Eller kan det vara så fasansfullt att det kanske är någon man känner eller håller kär som råkat ut för något? Detta är naturliga reaktioner, MEN vi ber er att tänka till i dessa situationer. Vi ser så ofta människor som inte har något med olyckan att göra, som ställer sig och tittar och även börjar fota och filma exempelvis trafikolyckan och oss som jobbar vid den. Detta är för oss ett helt oacceptabelt beteende!Vad ska du med bilderna och filmerna till? Hade du velat att en okänd person filmade eller fotade dig om du varit med om en olycka? Jag tror faktiskt att de flesta skulle svara nej på den frågan.Detta borde vara en självklarhet, att respektera de människor som är, på ett eller annat sätt, iblandade i en traumatisk händelse. Vill man veta vad som skett, så brukar det oftast finnas mediapersonal på plats som rapporterar om händelsen i sina sociala kanaler. De som media gör som andra kanske inte tänker på, är att de maskerar exempelvis registreringsskyltar och ansikten på drabbade.Så återigen, respektera olycksplatser!•Stå inte kvar och titta.•Fota inte.•Filma inte.•Åker du förbi en olycka i bil, fokusera på din körning och inte olyckan, det är så lätt att man skapar ytterligare en olycka om man inte är uppmärksam på sin körning.Tack för visad respekt./Ingripande verksamheten, Hälsingland.

Posted by Polisen Bollnäs, Söderhamn, Ovanåker on Friday, January 19, 2024