Foto: Instagram/@attendo_rabyvagen

Här leker personalen vattenkrig med de äldre – nu har klippet spridits världen över: ”Livskvalitet”

De senaste dagarna har ett klipp från ett äldreboende blivit viralt och väckt härliga känslor bland de flesta som tagit del av det.

Det är nämligen Attendo Råbyvägen i Uppsala som haft vattenkrig – vilket var ett mycket uppskattat inslag bland både de boende och personalen på äldreboendet.

– Det ger det där lilla extra som gör att livet är bra, säger Maria Roohi, verksamhetschef på äldreboendet, till Newsner.

Bara för att man bor på ett äldreboende så betyder det inte att man ska behöva ha tråkigt. Det visade verkligen personal och boende på Attendo Råbyvägen i Uppsala, vars filmklipp spridits över hela världen den senaste veckan.

I klippet får man se ett vattenkrig mellan de boende och omsorgspersonalen. Men det är inte första gången som ett vattenkrig utspelar sig på boendet.

– Det började under de här jättevarma dagarna för några år sedan. Personalen ville svalka ner sig och då var det några boende som undrade om det fanns vattenpistoler och vattenballonger, säger verksamhetschefen Maria Roohi till Newsner.

Det slutade med att de boende fick vara med och leka vattenkrig, vilket blev ett mycket uppskattat inslag. Under värmeböljan förra veckan blev det dags igen.

– Det är jätteroligt. Jag tror att det visar en annan sida av äldreomsorgen här i Sverige. Människor som kanske inte är så vana vid att se det här, som kanske inte har anhöriga i omsorgen, de får nu se vad vi gör och vad personalen gör. Utöver den vanliga omsorgen så gör personalen annat också som ger livskvalitet till våra äldre, säger Maria Roohi.

På Attendo Råbyvägen har man tre dagliga aktiviter för de äldre. De äldre får välja mellan sportaktiviteter eller att gå på spabehandlingar. Ofta lägger de ut klipp från sina aktiviteter på Instagram, men att just detta klipp blev viralt tror Maria helt enkelt beror på att det var en väldigt kul film.

Klippet har fått stor spridning

På kort tid har klippet spridits över hela världen och boendet har fått hyllningar från personer i Tyskland, Holland, Nya Zeeland och Sri Lanka, berättar Maria. Boende och personal har även blivit intervjuade i svensk media.

– De boende som var med har blivit intervjuade och tycker att det är helt underbart. Att få vara med på Instagram och bli virala har gjort att de fått mycket beröm och uppmärksamhet, berättar Maria Roohi.

En del personer har i kommentarsfälten uttryckt oro för de äldre som sprutas ner med vatten. Men Maria försäkrar om att det inte är någon fara för hälsan.

– Vi har gjort riskbedömningar och sett till att vi har allt vi behöver för att torka dem och byta kläder. Alla är friska och alla mår bra.

Maria vill rikta ett stort tack till både boende och personal.

– Utöver våra boende så vill jag också tacka personalen som ser till att det här blir gjort.

I spelaren nedan kan du ta del av det virala klippet. På boendets Instagramkonto kan du se fler klipp från vattenkriget.

Vilken härlig aktivitet för alla inblandade!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev