Maten som serveras våra äldre gör mig mörkrädd – de förtjänar bättre än sörjan som läggs på tallriken nu

Förpackad mat, äldreboende

Foto: Pontus Lundahl/TT

Att bli äldre ska inte vara förenat med en lägre levnadsstandard – snarare tvärtom.

En av grundstenarna för ett bra liv är att få äta god mat – men maten som våra äldre blir serverade måste bli bättre.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Efter att ha jobbat och slitit ett helt liv så är det inte mer än rätt att man bör kunna förvänta sig att bli lite ompysslad på ålderns höst.

Men tyvärr är det långt ifrån alla som får uppleva det på gamla dar.

Äldreboende. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En av grunderna för ett bra liv är god kosthållning, att få äta god och vällagad mat i en trevlig miljö är en förutsättning för att vi ska må bra som människor.

Men för våra äldre på äldreboenden runt om i landet så är det dessvärre ingen självklarhet.

För en tid sedan hittades flera år gammal mat på ett äldreboende i Mölndal, och det är bara ett exempel på negativa nyheter kring mat som serveras på äldreboenden.

”Människoförakt på fat”

Inte sällan blir boenden på vårdhem serverade trista måltider från vakuumförpackade plastlådor. Maten är dessutom ofta lagad i industrikök flera mil från boendet.

Människoförakt på fat”, kallade Leif Mannerström för en tid sedan den typen av mat, och jag inte annat än att hålla med.

Många av oss som har släktingar på äldreboenden vet vilken låg standard det brukar vara på maten. Inte sällan är den slemmig och gråaktig. Men med det sagt så finns det naturligtvis undantag, det finns även äldreboenden där ordentlig och hemlagad mat serveras. Synd bara att det inte är normen.

Enligt Socialstyrelsen var det år 2021 omkring 84 000 personer som var boende på särskilt boende. 232 000 personer över 65 år hade hemtjänst, av vilka en del får mat levererad hem. Det är med andra ord många som lever på den mat som de får serverad av kommunerna. Och fler kommer det att bli med åren då befolkningen blir allt äldre.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Dålig mat leder till undernäring

Ett av våra stora folkhälsoproblem i dag har att göra med undernäring bland äldre personer, inte minst bland de som får mat via hemtjänsten.

Det finns gott om vittnesmål där besvikna äldre berättar att de slänger delar eller hela portioner av denna mat. Kanske inte så konstigt när färdiglagad och paketerad lådmat lätt tappar både färg, doft och smak”, har Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, skrivit i en debattartikel i Expressen.

Det är därför av yttersta vikt att maten som serveras är både välsmakande och näringsriktig. Helst borde all mat lagas direkt på boendet av en anställd kock.

Som sagt, har man arbetat och betalat skatt i ett helt liv så tycker jag att man ska kunna få njuta lite på ålderns höst.

Visst finns det fler saker som bör förbättras för våra äldre, men maten är absolut en central del som måste prioriteras.

Vad tänker du om frågan kring maten som serveras inom äldrevården? Skriv gärna dina egna åsikter i en kommentar på Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version