Idag är det pepparkakans dag, och nej, det betyder inte att idag är enda dagen som det är okej att frossa i pepparkakor.
Pepparkakans historia sträcker sig så långt bak i tiden att ingen vet hur länge människan ätit den, men sägnen säger att den fanns tusentals år före Kristus. Enligt Sveriges bagare och konditorer började man importera pepparkakan till Sverige på 1500-talet, och efterfrågan på den exotiska kakan blev enorm. Några år senare började pepparkakan att säljas på marknader i Sverige, och på 1700-talet hade pepparkaksbak blivit vanligt i svenska hem.
Att pepparkakan blivit en godsak vid jul beror på att juletid var ett passande tillfälle att väcka liv i gamla traditioner. Från början gjordes pepparkakan ofta i grisform då det var en fruktbarhetssymbol, men sedan blev det vanligare med hjärtan då de förknippades med godhet.
I Sverige äter vi pepparkakor endast en kort period under vinterhalvåret, så det är inte konstigt att folk vill passa på att äta mängder av dem när de väl finns i butikerna.
Det är dock ingen hemlighet att pepparkakor innehåller en del socker, men för att vara en småkaka är de faktiskt rika på näringsämnen och inte så kalori-rika som många tror. Huvudingredienserna ingefära och kanel är bara några av de saker som ger pepparkakan flera fantastiska egenskaper, och därför är det mer än okej att äta fler än en. Här listar vi några bra saker som händer om du äter pepparkakor ofta:
1. Motverkar förkylning.
Ingefära är en av de kryddor som ger pepparkakan sin unika och goda smak. Att många frossar i det vid förkylning beror på att det har en antiinflammatorisk effekt. Ingefära är rikt på antioxidanter som har en skyddade effekt för kroppen, så om du känner dig krasslig: ät flera.
2. Fart på matsmältningen
Pepparkakor innehåller en stor dos kanel, vilket har en positiv effekt på blodcirkulationen. När cirkulationen får fart höjs kroppstemperaturen och du blir varmare, vilket i sin tur leder till att din förbränning ökar. Kanel hälper också till att bryta ner mat, och brukar därför strös över maten för de som har problem med matsmältningen, det skriver Mitt Kök.
3. Du blir snällare
Du har säkert hört att pepparkakor gör dig snäll, men varför är det så? Det låter som bluff och båg, men enligt Ica har pepparkakor en lugnande effekt på magen, vilket i sin tur gör personen i fråga lugnare. En orolig mage kan göra vem som helst till en mindre trevlig person.
4. Du blir glad
Om du någon gång kännt dig på snäppet bättre humör när du ätit en pepparkaka så är det inte inbillning. Dels beror det på den goda smaken, men också på grund av de associationer som din hjärna förknippar med positiva känslor. Jul, barndom, gåvor, goda dofter och familj är bara några av sakerna som vanligtvis förknippas med pepparkakor.
5. Rik på näringsämnen
Det låter för bra för att vara sant, men för att vara en sötsak är pepparkakan rik på näringsämnen. Enligt Livsmedelsinfo ger 100 gram pepparkakor ger cirka 12 % av det rekommenderade dagliga intaget näringsämnen, vilket är mer än många andra sötsaker som till största del innehåller sötningsmedel. Det är dock ingen hemlighet att den innehåller socker, men det går faktiskt att göra nyttigare varianter. Vet du om att du har svårt att bara ta en så kan du byta ut de mindre nyttiga ingredienserna mot andra alternativ, till exempel vetemjöl mot mandelmjöl. Sockret kan du byta ut mot honung.
Dela gärna om du vill att fler ska upptäcka positiva effekter som pepparkakor har.