Nina, 35: ”Jag har varit ständigt förrådd av min egen kropp”

Cellgifter, många operationer och ett immunförsvar som angriper den egna kroppen. 

Som en miljon andra svenskar har Nina Stattins kropp tagits över av reumatism. 

– Det är som att man lever parallella liv, ett med sjukdomen och ett när man kan leva som vanligt, säger hon. 

Nina Stattins reumatism beskrevs tidigt som aggressiv och vid tre års ålder blev hon väldigt sjuk och fick börja med cellgifter. Vid nio års ålder gjorde hon sin första operation. Efter ett tag hade hon genomgått över 20 stycken operationer. Då blev de för många för att kunna räkna. Hon har bland annat opererat fingrarna, axlarna och legat i en maskin som ska dra ut benen. 

 I flera år har Nina suttit i rullstol och permobil. Hon beskriver sitt liv med sjukdomen som att hon ständigt känner sig förrådd av sin egen kropp. 

– Det är som att man lever parallella liv, ett med sjukdomen och ett när man kan leva som vanligt. Det har varit en ständig kamp och man måste ha järnvilja för att kunna orka. Det är ofattbart att ens eget immunförsvar angriper sin egen kropp, säger hon. 

När Nina Sattin var yngre drömde hon om att kunna klara sig själv. Hon berättar att det som kan vara enkelt före en vanlig människa, som att gå, kan vara som att bestiga ett berg för en reumatiker. 

– Idag klarar jag mig själv och det är jag oerhört stolt över. Men även om man mår bra så måste man ständigt vara på sin vakt för sjukdomen kan när som helst slå till och man blir sämre igen. 

Med nästan 50 000 medlemmar och över 70 års erfarenhet av att arbeta för ett bättre liv för reumatiker är Reumatikerförbundet den enskilt största aktören som driver reumatikernas frågor i samhället. 

Reumatikerförbundets vision är att hitta lösningen på reumatismens gåta och därför är förbundet, via Reumatikerfonden, i dag den största enskilda givaren till svensk reumatologisk forskning. Genom förbundets nära kontakter med forskningen får förbundet och dess medlemmar de senaste kunskaperna om diagnoserna och dess behandling.

I Sverige lever mer än en miljon barn och vuxna med en reumatisk sjukdom. Nu hoppas Nina Stattin att forskningen kring reumatism ska kunna hjälpa henne och alla andra som drabbas. 

– Trots att framgångsrik forskning har bidragit till effektiva behandlingar som ger många reumatikersjuka en bättre vardag är reumatism fortfarande en olöst gåta. Målet är att besegra de reumatiska sjukdomarna, säger hon. 

Genom allmänhetens bidrag kan Reumatikerförbundet satsa mer på forskning. Det handlar bland annat om att tidigare kunna diagnostisera och därmed bromsa reumatisk sjukdom, visa på vilka ärftliga anlag som har betydelse för att utveckla sjukdomen och försöka få fram ett vaccin mot reumatiska sjukdomar. 

Se Ninas gripande historia om hur det är att leva med reumatism och kampen för en bättre vardag: https://www.reumatikerforbundet.org/ge-en-gava/vintergava/