Nu kan Börje, 73, spela fotboll igen tack vare ny teknik – ”Är med i gemenskapen”

Eskilstunabon Börje Edman, 73, har sysslat med sport i hela sitt liv. Men när hörseln blev sämre blev det inte lika roligt.

Men tack vare ny hörselteknik kan han nu njuta av att vara ute på fotbollsplanen igen och umgås med sin familj och vänner obehindrat.

– Att höra dåligt kan göra att man ibland känner sig utanför men tack vare HearingBuds så är jag med i gemenskapen, säger Börje Edman.

ANNONS: Möt några av våra glada profiler som använder Doro HearingBuds i deras aktiva vardag

Att åldras är en naturlig och fin del av livet. Men i samband med att man blir äldre blir det också vanligare med en del hälsoproblem. Hörselnedsättning är mycket vanligt bland äldre i Sverige.

Enligt Hörselskadades Riksförbund har varannan person över 75 år en påtaglig hörselnedsättning. Och redan i åldern 64–75 år har en av tre en hörselnedsättning som påverkar personens möjlighet att hänga med i en konversation eller uppfatta det som sägs på TV eller radio.

Börje Edman, 73, från Eskilstuna, kan tack varje ny hörselteknik spela fotboll igen och umgås med vänner och familj. Att höra ordentligt gör att han känner sig inkluderad och med i gemenskapen. Bildkälla: Doro

Att inte kunna hänga med i ett samtal eller behöva skruva upp volymen på TV:n är exempel på tidiga signaler på en mild till måttlig hörselnedsättning, vilket påverkar livskvaliteten för många seniorer.

Börje Edman, 73, från Eskilstuna, har alltid levt ett aktivt liv. I ung ålder var han travkusk, och än i dag har han en fot kvar i travvärlden.

Men det är inte allt. Han spelar dessutom golf och har framför allt fått en nytändning inom fotbollen. I dag spelar han gåfotboll i IFK Eskilstuna och är numera även med i landslaget 70-plus där han dessutom precis blivit utsedd till förbundskapten. Och gåfotboll är precis som det låter, fotboll där spelarna går istället för att springa.

 Läs mer om och beställ Doro HearingBuds här.

Hörselnedsättningen påverkade Börjes sociala liv

Men med åldern fick Börje lite svårare att höra i miljöer med högt ljud, vilket påverkade hans sociala liv. Han fortsatte att vara aktiv i den mån han kunde och befann sig ofta i olika miljöer där ljudnivåer på olika sätt gjorde det svårare att höra ordentligt.

Men sedan han började använda HearingBuds, trådlösa hörlurar med unik hörselförstärkande funktion, har han kunnat njuta ännu mer av att träffa familj och vänner och hålla på med sport igen. Hörlurarna ger en naturlig hörupplevelse och hjälper Börje att höra så att han känner sig inkluderad.

Börje Edman njuter av att kunna spela gåfotboll och umgås med vänner och familj. Bildkälla: Doro

­– Jag är oerhört nöjd med mina HearingBuds, säger Börje.

Något så enkelt som att lyssna på musik, prata i telefon eller ha en konversation med en vän blir en behaglig upplevelse när man hör ordentligt.

”Behöver inte vara en naturlig del av åldrandet”

Yucel Yasar jobbar som produktchef på Doro och berättar att hörselnedsättning inte behöver vara en naturlig del av åldrandet.

– Vi har utvecklat Doro HearingBuds för seniorer med mild till måttlig hörselnedsättning. Seniorer med den typen av hörselnedsättning väntar i genomsnitt åtta år från det att hörselnedsättningen debuterat tills att de kontaktar en audionom. Många betraktar hörselnedsättningen som en naturlig del av åldrandet, men så behöver det absolut inte vara, säger Yucel Yasar.

Doro HearingBuds är inte en hörapparat och kan således köpas i vanliga elektronikbutiker. Hörlurarna är lite som ett par läsglasögon, något som tas fram vid behov. Om du ska lyssna på radio eller exempelvis vill kunna delta i en konversation fullt ut kan du bara plocka fram dina hörlurar.

–  I vår app finns ett hörseltest för HearingBuds användare. Där finns bland annat ett kostnadsfritt hörseltest som påminner om den typ av tester audionomer använder sig av. HearingBuds funktionalitet anpassas utifrån ditt individuella resultat på hörseltestet, säger Yucel Yasar och fortsätter:

Doro HearingBuds är omsorgsfullt utformade trådlösa hörlurar med unik hörselförstärkande funktion. De ger dig en naturlig ljudupplevelse som hjälper dig höra så att du kan känna dig inkluderad igen. Bildkälla: Doro

– Jag rekommenderar därför användare som vill få bästa möjliga ljudkvalitet och effekt av produkten att göra vårt hörseltest.

Just nu erbjuder Doro seniorer med mild till måttlig hörselnedsättning att kostnadsfritt prova på HearingBuds i 30 dagar med möjligheten att lämna tillbaka produkten om man inte är nöjd.

 Läs mer om och beställ Doro HearingBuds här.

Fakta om Doro HearingBuds:

  • HearingBuds förbättrar ljud utan att stänga ute omgivningen.
  • Båda hörlurarna kan bäras i valfritt öra och fungerar med smartphones och  surfplattor av både Android- och iOS-typ samt med Bluetooth-enheter.