Foto: TT

Här håller värmen i sig – sista chansen till soliga sommardagar: ”Omkring 20 grader”

Först solsken och värme, sedan väntas regn och kallare temperaturer. Men än är hösten inte här och fortfarande finns det chans att njuta av de sista sommardagarna.

Början av veckan bjöd på temperaturer med 20-25 grader i Götaland och östra Svealand och 15-20 grader i Norrland och västra Svealand.

– I dag är sista dagen med en högtrycksrygg som har varit på tillfällig visit över landet i stort och stabiliserat vädret, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Under natten till onsdag kommer vädret att slå om och bli mer ostadigt. De kommande dagarna väntas regn och därmed kommer temperaturen även att falla.

– Det första regnområdet drar in över västkusten och fjällkedjan på småtimmarna i morgon bitti. Sedan rör det sig nordost under dagen i morgon över hela landet.

Om det varmare vädret kommer tillbaka senare i veckan återstår att se, enligt Erik Höjgård-Olsen.

– Just nu har jag inga detaljerade temperaturprognoser som visar på att de ska komma tillbaka utan det ser ut som ostadigt väder där landets högsta temperatur landar omkring 20 grader.

Enligt SMHI infaller den meteorologiska hösten efter fem dygn i följd med en dygnsmedeltemperatur under 10 grader. Där är vi inte riktigt än.

– Fjällstationen Tarfala brukar vara först ut i landet och den skulle nog kunna vara det även i år. Vi har det vi kallar för hösttemperaturer nu i stora delar av fjällkedjan, men ännu ingen höst, säger Höjgård-Olsen.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev