Fredagkvällen kommer bjuda på ett sällsynt fenomen: en blå måne. Det är första gången på tre år som fenomenet uppstår och det dröjer ytterligare tre år innan det uppstår igen.
Bildkälla: NASA.
Det är när fullmåne inträffar två gånger på samma månad som man kallar det för blå måne. Fenomenet beror på att månens omloppstid runt jorden och tiden mellan två fullmånar är något kortare än en genomsnittligt lång kalendermånad.
Fenomenet uppstod senast i augusti 2012 och trots namnet så innebär det inte att månen kommer att färgas blå.
Enda gångerna som månen uppfattas som blå är i samband med kraftfulla vulkanutbrott på jorden. Efter vulkaken Krakatoas utbrott 1883 uppfattades månen som blå under en längre period. Partiklar från vulkanen gjorde att månen såg ut att skifta färg. Fenomenet uppstod även efter Mount Saint Helens utbrott 1980. Även vid stora skogsbränder kan detta ske. I september 1953 gjorde en skogsbrand i Alberta, Kanada, att månen såg blå ut i både Nordamerika och västliga Europa.
I kväll väntas en till stora delar molnfri kväll och natt i framför allt mellersta Sverige. Där är alltså chanserna att få se månen som störst.
Vill du ha fler väderartiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.