Meteorologens prognos inför semestern – så blir sommarvädret i Sverige

Högsommarvärme i perioder söderut – en mer ”normal” sommar norrut.

Det är den troligaste prognosen för årets sommarväder, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det blir en annorlunda sommar i år.

Den rådande coronapandemin har lett till begränsade möjligheter att resa, vilket för de allra flesta betyder en semester på hemmaplan.

Med det sagt, är den stora frågan vilket väder årets svenska sommar kommer att bjuda på. Blir det kallt och ostadigt som 1998, eller en värmebölja likt 2010?

Nitzan Cohen, meteorolog på SVT, har försökt reda ut saken – och målat upp två olika scenarion för den svenska sommaren. Om än inte en regelrätt väderprognos, men en översikt med framresonerande scenarion för sommarmånaderna.

sommarstuga
Foto: SCANPIX

Högsommarvärme

Den troligaste prognosen som Nitzan Cohen ger, är att återkommande högtryck över Brittiska öarna växer in över södra Skandinavien flera gånger under sommarmånaderna. Detta skulle i omgångar kunna ge riktig högsommarvärme.

”I den södra halvan Skandinavien verkar det sannolikt att sommaren blir torr över tid, eller att det totalt sett åtminstone faller rätt begränsat med regn. Högtrycksryggar från Brittiska öarna väntas växa in till och från och ge ett par högsommarvarma dagar (över 25 grader) i omgångar”, skriver meteorologen Nitzan Cohen på SVT:s hemsida.

Detta innebär att det kan bli en varmare sommar än normalt i södra och kanske även mellersta Skandinavien. Dock med ökad risk för torka och bränder. Längre norrut väntas å andra sidan en mer ”normal” sommar med färre dagars högsommarvärme – och i nordvästra Sverige kan det bli fler lågtryck med regn.

svensk sommar, sommarväder, väder
Foto: Henrik Montgomery / TT

Varmt – men risk för regn och åska

Det andra scenariot är enligt Nitzan Cohen mindre sannolikt. Det bygger på ett högtryck som kommer från Ryssland, men ostadigt väder i Central- och Västeuropa.

Detta kan innebära mycket varmt väder i Sverige, men också att det blir mer ostadigt. Via luftströmmar med fuktig luft söderifrån, ökar risken för kraftiga regn- och åskskurar.

”Det finns helt klart utrymme för ett mer långvarigt högtryck över norra Europa, vilket snabbt kan leda till torka och risk för bränder. Samtidigt blir det över tid (sett över hela juli-augusti) ofta större regnmängder så att sommaren summeras som blöt”, skriver Nitzan Cohen.

Vilket väder hoppas du på i sommar? Lämna gärna en kommentar!

 

Läs mer om...