Jo, myten stämmer. Midsommarafton bjuder allt som oftast på riktigt skitväder.
Bildkälla: Flickr.
Precis som sill och nubbe är det tradition att klaga på det svenska midsommarvädret. Och det med all rätt. Förra året var det långt ifrån någon värme, bara i södra Sverige nådde temperaturen 20 grader. Under natten förekom frost i både Svealand och Norrland.
2013?
Okej temperaturer, men regn i stora delar av landet. Samma sak året dessförinnan, medan 2011 var både kallt och regnigt. Det året hade Östersund 9,5 grader – som varmast.
Det finns naturligtvis tillfällen då det varit fint väder. Men de är få. Om man ser på statistiken från 1990 och framåt är det tydligt att skitvädret dominerar.
Här är antalet gånger temperaturen varit under respektive över medelvärdet för midsommar.
• Lund
18 gånger under.
6 gånger över.
• Stockholm
15 gånger under.
9 gånger över.
• Östersund
15 gånger under.
9 gånger över.
• Haparanda
16 gånger under.
8 gånger över.
Men vi får kanske vara glada så länge det inte blir som 1987. Då hade Stockholm som högst 11 grader varmt på dagen och i Norrland var det på många håll runt nollgradigt.
För att hitta rekordnoteringar vad gäller värme får vi gå tillbaka till 1970 respektive 1935. Under det sistnämnda året uppmättes 35 grader i Sveg.
Hur midsommarvädret blir i år? Som vanligt, kan man säga. Enligt SMHI.se blir det kallt och regnigt i stora delar av landet.
Vill du har fler väderartiklar i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.