13 svar på saker du alltid undrat över.

Du har funderat tillräckligt – det räcker nu. Här är svaren på sakerna vi alltid undrat.

1. Om vårt blod är rött, varför är vår blodkärl blåa?

Blodet är rött. Det kan vi ju fastslå oavsett vad vissa säger. Anledningen till att våra blodkärl är blåa har inte helt otippat att göra med ljuset och hur egenskaperna i det agerar när ljuset kastas på vår arm . Det råkar vara så att just de blåa våglängderna av ljuset är de som absorberas av blodet och sedan når vårt öga.

ådror

2. Varför blir vi så himla trött av att äta skinka på julbordet?

Svaret är att vi inte blir det just av bara julskinkan. Uppfattningen av att den rikliga mängden av aminosyror i skinka ska göras oss sömniga stämmer inte riktigt. Anledningen är istället att den stora mängden mat vi stoppar i oss gör en helt färdig bara.

3. Varför kan man inte höra brittiska artisters dialekt när de sjunger?

Det här är lite klurigt och såklart kan man höra dialekten hos vissa när de sjunger. Men faktum är att brittiska artister är tvungna att dels förvränga vissa stavelser, och förlänga en del vokaler när de sjunger, och resultatet bli många gånger att de låter amerikanska. Phil Collins, Elton John och Rod Stewart är ganska bra exempel på hur cockneyn nästan helt försvinner.

15592749129_e2f3e68c46_m

4. Varför vill ha flottig mat när vi är bakfulla?

Hamburgare, pizza och friterat. Alla vill ha det dagen efter en rejäl utekväll. Vi kan skylla på ämnet galanin och det faktum att halten galanin ökar i hjärnan när vi dricker alkohol. Galanin gör en sugen på fett. Jättesugen.

5. Vad är det för skillnad på ”&” och ”and” i filmeftertexter?

Ni har sett det. I slutet står det ”written by” följt av några lirare som skrivit manus. Om det är två personer skiljs dessa åt genom antingen ”&” eller ”and”. Har de båda jobbat ihop med att skriva manuset står det ”&” och om den sistnämnde reviderat den förstnämndes text står det ”and”. Glasklart.

and

6.Varför kan inte amerikaner bestämma om tomater är frukt eller grönsaker?

Det ser ju ut som en grönsak, men klassificeras som frukt. Eller var det tvärtom? Tomat är faktiskt en frukt rent tekniskt sett, men rankas ändå som en grönsak av the Supreme Court – och alla vet att det är de som bestämmer. Av skatteskäl bestämdes det 1883 att tomater skulle gå som grönsak, annars kunde inte den amerikanska staten beskatta bönder som livnärde sig på att odla tomater. Hade det varit en frukt hade amerikanska staten inte fått cash – och är det något amerikanska staten vill ha så är det cash.

7. Varför säger vi ”cheese” när vi ska fotas?

Den här kan vi ju egentligen men bäst att reda ut det en gång för alla som inte fattat. När vi säger cheese formas munnen som ett leende och alla vet att ett saftigt leende är fotografens våda dröm. Fram med tänderna bara!

8. Vad är grejen med kreativa tankar i duschen egentligen?

För det är ju så. Vi blir extra kreativa i duschen bara för att duscha i sig inte kräver så mycket annan tankeverksamhet än att få vatten över sig. När vi inte måste tänka på våra dagliga bördor får tankarna flyta fritt, och vi står där och är blöta genier.

dusch

9. Varför är himlen blå?

Egentligen samma grej som med blå blodkärl – typ. När ljuset är på väg ned mot jordens yta sprids ljuset med de kortaste våglängderna först. Blå är den mest kortvågiga färgen i spektrat så de blå ljuset kommer därför spridas mer än alla andra färger.

10. Varför heter länder olika på olika språk?

De flesta känner till Sverige som Sweden, men vi känner ju till det som ja, Sverige. Orsaken till detta är att språken föregår de flesta länders bildande rent tidsmässigt, så olika grupper av människor har alltid benämnt olika geografiska platser på sitt eget språk. Då spelar det ingen roll att ett gäng människor i det här området går ihop och bildar en nation, för dem kallat landet ”Sverige”.

11. Varför blir fingrarna skrynkliga när vi badar?

Man tror många gånger att det handlar om att huden absorberar vatten, men ett gäng forskare i Newcastle tror att det är en evolutionär effekt. När våra fingrar blir våta får de mönster i sig för att vi ska kunna greppa saker lättare. Ungefär som mönstren på ett bildäck!

fingrar

12. Varför följs nästan alltid bokstäverna Q och U åt i engelskan?

Queen. Quit. Vi kan fortsätta ett tag för man ser sällan att Q står för sig själv i engelskan. Här handlar det om att två bokstäver motsvarar ett och samma ljud och behandlas därför mer eller mindre som en och samma bokstav.

13. Varför har vi ögonbryn?

Precis som all annan behåring handlar det om skydd. Pröva spring efter bussen och känn hur svetten börjar lacka på pannan. Är det skönt med svett i ögonen? Nej. Stoppar ögonbrynen att det här händer? Ja. Tack Ögonbrynen för att vi inte blir blinda av vårt eget svett.
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

 

Läs mer om...