5 vanliga missuppfattningar om träning.

Jag minns när jag tränade fotboll som liten och fick goda råd från tränaren. ”Det är viktigt att stretcha” och ”ät protein efter träningen” är några exempel. Sedan dess har varenda träningsartikel jag läst berättat ungefär samma sak och någon gång längs vägen har jag slutat hålla mig uppdaterad. Så tills nyligen trodde jag att det är ungefär samma saker som gäller fortfarande. Men forskningen går hela tiden framåt – och många råd från förr ses nu som myter. Här är fem myter om träning som forskningen slår hål på.  

1. Stretching är bra för skador och träningsvärk

Stretching blev stort på 80-talet i och med att gympa blev trendigt, skriver SVT. Sedan dess har vi strechat. Men varför?
Enligt Mikael Mattsson, idrottsfysiolog vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, säger den senaste forskningen att det inte finns något som tyder på att stretching hjälper mot vare sig träningsvärk eller skador. Det skriver SVT.

2. Lågintensiv träning får i gång kroppen mer än högintensiv

Det finns teorier om att stillsam och lågintensiv träning får i gång kroppen förbränning mer än högintensiv träning. Enligt forskningen är det en myt, säger Mattsson – eftersom det även spelar roll hur mycket du bränner efter passet. Många argumenterar snarare för motsatsen: intensiv träning är bättre.
– Kort pass gör av med lite energi under tiden, men man bränner mer efteråt. Så det spelar ingen roll om du tränar kort och intensivt eller lite långsammare och längre för hur mycket kalorier du gör av med, säger Mikael Mattsson till SVT.

3. Man måste äta protein eller kolhydrater efter träning

En vanlig uppfattning är att man snabbt måste få i sig energi efter träning, eftersom det är så man mest effektivt bygger muskler. Men enligt Mikael Mattsson är detta en myt.
– Ofta så har man ätit nåt någon timme innan och man klarar sig utmärkt på vanliga maten när man kommer hem. Det ger ingen bättre effekt för att man sätter i sig protein och kolhydrater direkt efter träning, säger han till SVT.

4. Vila dagen efter träning

En del tror (eller vill tro?) att det är nödvändigt med vila dagen efter träning eller när man har träningsvärk. Så ligger det inte till, enligt Mikael Mattsson.
– Det går alldeles utmärkt att träna flera dagar i rad. Träna med träningsvärk kan vara extra bra, säger han till SVT.

5. Pulsklockor och kalorimätare ger oss korrekta värden

Löpmaskinen på gymmet mäter kalorier och många använder sig av pulsklockor. Men enligt Mikael Mattsson finns det ingenting som säger att de stämmer – om du inte matat in information om dig själv.
– Pulsmätare och kalorier på maskinen säger ingenting, om du inte matat in exakt dina egna nivåer på maxpuls, vikt med mera. Det kan vara 300 kalorier eller 1200, maskinen har ingen aning, säger Mikael Mattsson till SVT.

Källor: Träningslära, SvD, SvD, Må Bra, Fysioterapi, Expressen.

Förhoppningsvis kanske det blir lite lättare att träna efter detta, när man vet att man kanske inte behöver förhålla sig till så många ”regler”. Nu slipper jag stretcha och äta direkt efter träning 🙂 Men som alltid med forskning finns det de som säger emot och det är bra att ta det hela med en nypa salt – och känna efter vad kroppen mår bäst av.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

 

Läs mer om...