Hur många unga eller unga vuxna har inte sagt frasen ”jag ska aldrig bli som mina föräldrar”? Men tyvärr, det är kört. Biologin kommer att förvandla dig till dem. Eller kanske biologin redan har gjort det? Hur som helst är det ingen idé att streta emot. Vetenskapen kommer med dåliga nyheter för alla som svär att de aldrig ska lägga till sig med samma beteendemönster som sina föräldrar.
När du åldras:
1. Kommer din hjärna att sluta njuta av att upptäcka ny musik.
Som ung får man aldrig nog. Man vill bara hitta nyare, hetare och bättre musik. Det dina föräldrar lyssnar är ingenting annat än gammal smörja.
Men studier visar faktiskt att hjärnan kommer svika ynglingarna. I ung ålder letar man ständigt efter kicken som den nya musiken medför och i takt med att du blir äldre så blir man helt enkelt inte lika mottaglig för dopamin. Dopamin är ämnet i kroppen som ger dig ruskänslor och när dessa uteblir kommer man att stagnera i att ta till sig nytt. Du vill helt enkelt lyssna på dina gamla favoritband, precis som mamma och pappa.
2. Kommer viljan att göra dumma grejer avta.
Att tonåringar vill tänja på gränser och testa dumma grejer bara just för att det är farliga är ingen nyhet. Däremot vet inte alla att det finns biologiska orsaker till detta. Medan större delen av hjärnan utvecklas i lavinfart under uppväxten är det vissa saker som kommer lite senare. Skuldkänslor och empati till exempel.
Tack vare förmågan av konsekvenstänk och skuld över att man gör dumma grejer blir detta inte lika spännande när man är 45 som när man är 15.
3. Kommer du uppskatta att göra saker du tidigare tyckt varit tråkigt.
Påta i trädgården? Nej tack, säger 16-åringen till sina föräldrar. De vill hellre åka svarttaxi, spela tv-spel och hålla på med basejumping. En 16-årig hjärna blir även duktigt belönad med dopamin av det här resonemanget. Minimal ansträngning – maximal effekt.
En mognare hjärna blir det däremot inte utan kommer få mysiga hormonbelöningar av att se sin rododendron växa i sakta mak.
4. Kommer det att bli fysiskt svårare att ta långa sovmorgnar.
Man kan faktiskt inte lasta tonåringar. De låga sovmorgnarna beror mest på att den kemiska sammansättningen i den unga hjärnan gör att de går runt med ständig jetlag. Hjärnan fungerar inte förrän på förmiddagarna i princip.
Den kemiska sammansättningen i hjärnan förändras sedan med tiden och det blir tvärtom. Äldre människor kan helt enkelt inte sova hur länge som helst.
5. Kommer viljan att förändra världen minska (särskilt för män).
Det här hänger ihop med att den manliga kroppen producerar mindre och mindre testosteron ju äldre man blir. Könshormonet testosteron bidrar till många saker. En av grejerna är att yngre män har goda förutsättningar för en stark fysik.
Forskning visar att när den här fysiken blir svårare att behålla tappar man glöden på många andra områden. Motivationen till att göra skillnad och förändra saker, som man ofta känner som ung, kommer inte vara lika stark i takt med att testosteronproduktionen avtar.
6. Kommer du komma på dig själv att äta ointressant mat – bara för att du inte känner smaken.
Det ska vara gott. Alltid. Om en ung människa fick bestämma skulle den äta pizza och sockervadd varje dag förmodligen. Att äta gröt kommer inte på fråga.
Den här studien menar att folk till åren blir mer slentrian över vad de stoppar i sig Anledningen är enkel – maten smakar inte lika mycket som den gör när man är ung. Det går ganska bra att äta pölsa då.
7. Kommer du också bli nostalgisk över det som varit.
Hur många gånger har inte kidsen himlat med ögonen varje gång pappa ska dra lumparhistorier? Eller suckat de gånger mamma minns tillbaka utbytessommaren i Barcelona 78?
Till slut bli alla nostalgiska. Nostalgi är nämligen evolutionens egna antidepressiva medel för de som blir äldre. Att tänka tillbaka på ”den gamla goda tiden” gör en glad och kommer bidra till att man håller sig mentalt frisk.
Känner du igen dig? Eller dina barn? Dela gärna vidare!
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna