Den mänskliga hjärnan är förmodligen det mest fascinerade organet i vår kropp.
Forskarna hittar ständigt nya fakta om denna fantastiska sak – visste du till exempel att hjärnan är det fetaste organet i din kropp och innehåller ungefär 60 procent fett?
I listan nedan får du bekanta dig med några fler upptäckter, som säkert kommer överraska dig och förhoppningsvis få dig att tänka efter en gång extra kring hur du kan ta hand om din hjärna!
9. Kronisk sömnbrist försämrar minnet
Forskare från University of California i Berkeley har funnit övertygande bevis på att kronisk sömnbrist trasar sönder hjärnan.
En natts sömnbrist kan hjärnan visserligen reparera, men lider man av allvarliga sömnproblem ökar detta risken för sjukdomar som Alzheimer och demens.
8. Långvarig stress förstör hjärnan
Långvariga stressen, som många av oss utsätts för, kan få hjärnan att krympa.
När hjärnans volym minskar försämras de kognitiva och känslomässiga förmågorna – kunskap, tänkande, minne, språk och medvetande.
7. Kärlek och hat går hand i hand
Hjärnan skiljer inte på kärlek och hat. Brittiska forskare har visat att båda känslorna har sitt ursprung i samma områden i hjärnan.
Precis samma område i hjärnan aktiveras när du känner hat, som när du känner kärlek. Lite märkligt, eller hur?
6. Hjärnan är känslig för uttorkning
Med tanke på att människans hjärna till 80 procent består av vatten, är det inte svårt att förstå att den påverkas direkt när man blir uttorkad.
Även en måttlig vätskeförlust reducerar koncentrationen och vaksamheten, vilket leder till en försämring av korttidsminnet och andra kognitiva förmågor.
5. Graviditet ändrar hjärnans struktur.
Graviditet kan leda till strukturella förändringar i hjärnan, som kvarstår under minst två års tid. Enligt studier får gravoida en minskad mängd grå substans i bland annat främre delen av hjärnan, och längs hjärnans sidor.
Dessa regioner kopplas bland annat till förmågan att sätta sig in i vad andra människor tänker och känner. Forskarnas teori är att mammornas hjärnor genomgår en mognadsprocess, som förbereder dem på föräldraskapet.
4. Socker försämrar inlärningsförmågan
För mycket socker i kosten försvårar inlärning och försvagar minnet, enligt amerikanska forskare.
Det är kommunikationen mellan hjärncellerna som försämras när nivåerna av insulin blir lägre till följd av den höga sockerkonsumtionen.
3. Romantisk kärlek och kärleken till ett barn är mycket lika
Romantiska känslor och mamma/pappa-känslor är mycket lika, även om det finns skillnader.
Till exempel, passionerad kärlek aktiverar hjärnans områden som anknyter till sexuell upphetsning. Dessutom minskar känslan av ångest och rädsla när känslan av eufori ökar.
2. Målning bromsar åldrandet
En kinesisk studie visade att målning kan förbättra samspelet mellan hjärnans områden, men också bromsa dess åldrande.
Forskarna studerade hur konst påverkade personer i åldern 62 till 70 år. Hälften av dem tog en kurs i konsthistoria, och den andra hälften tog en kurs i målning. Målarkurser gav ett bättre resultat än konsthistoria.
1. Läsning är väldigt bra träning för hjärnan
Läs mycket – och förläng livet.
Läsning kan nämligen bidra till att göra nätet av nervtrådar i hjärnan finmaskigare, vilket kan motverka den negativa effekterna av demens.
Framför skönlitteratur vässar ditt minne, empati, kreativitet, kritiska tänkande och din planeringsförmåga, enligt brittiska vetenskapsjournalisten Rita Carter.
Visst finns det lite tips och viktig information här som vi borde hjälpas åt att sprida vidare? Så snälla gör dina vänners hjärnor en tjänst och dela detta på Facebook!