Antibiotika botar till synes många och inte så farliga sjukdomar. Men överanvändandet av antibiotika i sjukvård och mat har skapat antibiotikaresistenta bakterier.
En sjukdom som idag går att bota med en enkel antibiotikakur kan bli en dödsdom 2050. Därför väljer Björn Olsen, expert på bakterier som antibiotika inte biter på, bort en del vanlig mat.
Miljontals kommer dö när vården står handfallen inför dessa bakterier. Det är experten Björn Olsen som berättar för Land om utvecklingen av farliga antibiotikaresistenta bakterier.
– Alla blir förvånade när antibiotiaresistenta bakterier dyker upp i vården här, men jag blir det inte.
Problemet är att antibiotika används för utbrett inom djurhållning utomlands och ibland för lättvindigt inom sjukvården. Detta odlar fram allt mer resistenta bakterier där lösningen stavas Sverige.
Om regler likt de vi har i Sverige skulle anammas i andra länder och avstånden mellan djuren ökas sprids inte infektioner lika lätt.
Tyvärr gör evolutionen att resistenta bakterier blir kraftfullare med varje generation och när starkare antibiotika används inom djurhållning blir bakterierna än farligare. Detta till trots att man redan när Björn började jobba varnade för dessa, och nu finns bakterierna inom vården i Sverige.
– Det som händer nu varnade man för då, för 20-25 år sedan. Omkrind 2050 tror man att 10 miljoner om året kommer dö av de här bakterierna, säger Björn.
I Europa är Norge och Island tillsammans med Sverige bra exempel på bra djurhållning, där Italien, Spanien och Ungern är värst.
– I USA ger man det i fodret och det är lika jäkla illa i Sydostasien. Där odlar man hajmal, pangasiusfisk, som hålls så tätt att de måste vräka i 20-25 sorters antibiotika i vattnet för att de inte ska dö, säger Björn Olsen.
Köttet från hajmal säljs i Sverige som Pangasius. Det som krävs är drastiska åtgärder enligt Björn, med importförbud och skärpt lagstiftning över hela Världen, vilket så klart är problematiskt. Men det finns sätt att själv minska risken för smitta och påverka användandet av antibiotika.
Så undviker du att bli smittad
Professorn väljer själv som exempel bara svensk kyckling, lamm som har gått ute på bete och samma sak med kött från kor.
1. Lämna varorna från värstingländerna och köp svenskt kött.
2. Tjata inte till dig antibiotika även om ditt barn exempelvis har öroninflammation. Om doktorn inte strongt rekommenderar antibiotika – låt bli.
3. Tvätta händerna före och efter besök på lantbruk om där finns djur. Då minskar man smittrisken vilket minskar behovet att använda antibiotika på djuren också.
4. Ät inte antibiotika som blivit över. Är du inte läkare eller har egna bakterieodlingar hemma kan du inte avgöra själv om det är ett virus eller bakterie som gjort dig sjuk.
Jag kommer då personligen att tänka efter både en och två gånger innan jag köper annat än svenskt kött framöver.
Nu hjälps vi åt och sprider den viktiga informationen.