En 8-åring kan ha upptäckt ett botemedel mot cancer. Och hon gjorde det vid middagsbordet – efter att hennes pappa bett om råd. – Jag tyckte att det var naivt att tro att man skulle kunna bota cancer med antibiotika, men i slutändan hade Camilla rätt, säger Michael Lisanti till Daily Mail.
Cancerforskarna Michael Lisanti och hans fru satt och åt middag med sin dotter Camilla, när Michael slängde ut en fråga.
Han undrade hur man skulle kunna bota cancer och tittade på Camilla, 8 år gammal.
Camilla tänkte en stund och föreslog sedan antibiotika.
– Som när jag har ont i halsen, sa hon.
Tillsammans med hustrun, Federica Sotgia (som också är cancerforskare), bestämde sig Michael Lisanti för att testa om antibiotika kunde döda cancerceller utan att skada vävnad. De tog några av de mest använda antibiotika-medlen och började undersöka saken i ett laboratorium i Manchester, England.
Resultaten fick dem att häpna.
Det visade sig att antibiotika-medel hindrade cancercellerna från att utveckla mitokondrier, vilka producerar energi för cellerna.
De finns ofta ett högt antal mitokondrier i cancer-stamsceller, de som skapar tumörer och håller tumörer vid liv.
Forskarparets testade sin hypotes med sju olika godkända antibiotika och överraskande nog lyckades fyra (de billigaste) av antibiotika-medlen döda cancerceller från prostata-, bröst-, lung-, äggstocks-, köldkörtels-, hjärn- och hudtumörer.
– Jag tyckte att det var naivt att tro att man skulle kunna bota cancer med antibiotika, men i slutändan hade Camilla rätt, säger Michael Lisanti till Daily Mail.
Än så länge har metoden bara testats i laboratorium – men det ska i framtiden testas på människor också.
Men, vi kanske inte ska hoppas allt för mycket.
Det finns också de som inte är lika lyriska över ”upptäckten”.
– Det finns inget i det här arbetet som tyder på att just de här antibiotikapreparaten skulle döda cancerceller hos patienter, eller om det finns några bieffekter. Viss antibiotika har varit känd sedan 1960-talet för att ha motverkande effekter på cancer och de är en väletablerad del av cancer-behandlingar idag, säger Alan Worsley, presschef vid Cancer Research UK, till brittiska The Independent.
Återstår att se hur effektivt antibiotika är som botemedel för cancer, men jag hoppas verkligen att Camillas idé kan föra forskningen framåt!
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna