Tälta i trädgården, hålla kafferep med finporslinet eller dra ihop långa kvällar med brädspel och kort.
Umgänge med barnbarnen är ett av livets stora glädjeämnen – och nu har forskare i Australien slagit fast att det dessutom kan förebygga alzheimers.
Studien genomfördes av Women’s Healthy Aging Project i Australien och i undersökningen deltog 186 kvinnor som passerat klimakteriet.
120 av dem hade barnbarn – och när forskarna observerade deltagarnas kognitiva förmåga var resultatet tydligt. De kvinnor som hade för vana att umgås med sina barnbarn minst en gång i veckan presterade bättre i de kognitiva testerna, med ökad hjärnfunktion och bättre minne, och de löpte mindre risk för att drabbas av alzheimers och andra demenssjukdomar.
Å andra sidan visade också resultatet att man bör passa barnbarnen med viss måtta. De som tillbringade fem dagar i veckan, eller mer, med sina barnbarn löpte nämligen större risk för att utveckla neurodegenerativa sjukdomar, som exempelvis sjukdomen parkinson.
Sajten alzheimers.net skriver att forskningen är den första i sitt slag. Sambandet mellan umgänge med barnbarnen och lägre risk för alzheimers är inte helt klarlagt – men det tycks vara så att regelbunden social interaktion har positiv effekt på den mentala hälsan.
Dela gärna vidare om du också tycker att barnbarn är ett av livets stora glädjeämnen!
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna