Forskning: Därför är skogen bra både för den fysiska och psykiska hälsan.

När jag växte upp var jag ofta ute i skogen, som låg i princip runt knuten. Jag strosade runt på stigarna, satte mig och filosoferade på en sten under täta lövverk eller så rodde vi ut en bit på sjön – tätt omsluten av skog – i en skranglig eka. Sedan dess har jag alltid funnit ro bland träden. Det är något fridfullt med skog och mark, som inte går hitta någon annanstans. Det har också visat sig att det är rena medicinen att vistas i skogen, enligt forskning. Så grattis alla naturälskare!

Det är hälsosamt att vistas i skogen. Både fysiskt och psykiskt, visar amerikansk forskning. När vi befinner oss i naturen – särskilt i skogen – känner vi oss i regel lugna och trygga.

I stressiga miljöer – som städer med mängder av impulser från bland annat trafik, reklam och människor – stängs icke nödvändiga funktioner i kroppen av, medan kroppen i lugna miljöer kan koppla av och jobba mer långsiktigt, skriver Land.

– I den urbaniserade miljön störs de naturliga förutsättningarna för vår existens. Balansen blir satt ur spel, säger folkhälsoforskaren Peter Schantz till TV 4.

15786016-skogspromenad


Bildkälla: Mostphotos

Peter Schantz menar också att människan är gjord för att vara ute i naturen. Här är fyra positiva effekter skogen har på kroppen och knoppen:

1. Stärker immunförsvaret och minskar risken för sjukdomar

När vi andas in frisk luft andas vi in så kallade fytoncider, ett ämne som växter utsöndrar för att skydda sig själva från insekter. Fytoncider har antibakteriella egenskaper som gör att våra kroppar ökar aktiviteten av en typ av vit blodkropp som dödar infekterade celler – och vårt immunförsvar stärks.

Att lämna stressig stadsmiljö för skogen minskar också risken för bland annat cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och depression, enligt forskare vid University of Illinois i USA som har sammanställt hundratals studier.

2. Sänker blodtrycket, reducerar stress och förbättrar humöret

Träd har en förmåga att sänka vårt blodtryck och våra stressrelaterade hormoner kortisol och adrenalin. Att tillbringa tid i naturen kan också drastiskt dämpa negativa känslor som oro, depression, ilska, förvirring och utmattning. Det visar flera studier, enligt New Yorks departement för miljövård.

3. Ökar förmågan att fokusera

Nu för tiden lever många stressiga liv med jobb, träning, familj och vänner. Att fokusera kan ibland vara svårt – men då hjälper naturen till. Att titta på växter och vatten och lyssna på fåglar ger den kognitiva delen av vår hjärna en paus, då vi slipper att aktivt fokusera på något. Då blir det sedan lättare att fokusera när vi väl är tillbaka i vardagen.

2881619-gammelskog (1)


Bildkälla: Mostphotos

4. Snabbar upp återhämtningen från sjukdomar

Sjukhuspatienter med miljöutsikt återhämtar sig snabbare från operationer, tar färre värktabletter och har något färre komplikationer efter operationen jämfört med dem som får titta på en betongvägg eller inte har någon utsikt alls, visar forskning enligt New Yorks departement för miljövård.

Källor: Land, New Yorks departement för miljövård, TV 4 Nyheterna, Illustrerad Vetenskap, University of Illinois och The globe and mail.

Att vistas i skogen sägs också bland annat öka vår energi och förbättra sömnen. Och alla som har varit ute i naturen en hel dag vet att detta stämmer. Dela gärna detta vidare till dina naturälskande vänner – och till de vänner du tror behöver komma ut lite mer i naturen.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna
 

Läs mer om...