Forskning: Det händer i din kropp när du äter lösgodis.

Påsken närmar sig med stormsteg och med påsken brukar matbutikerna köra priserna för lösgodis i botten. Och hushållen fullkomligt vräker ner godis i korgarna och vagnarna. Förra året skrev Expressen en artikel om att vi svenskar aldrig äter så mycket godis som under påsken. Flera tusen ton säljs. Men vad gör det egentligen att man frossar i godis? Vad gör det med din kropp?

Norska VG skriver om godispriserna i Norge och hur låga priser gör att hushållen köper mer godis – och därmed också äter mer. Enligt tidningen innehåller 100 gram lösgodis ungefär 400-500 kalorier.

– Du kanske sparar 13 kronor, och får i dig lika många kalorier som vid en fullvärdig middag, säger Line Kristin Johnson, dietist vid sjukhuset i Tønsberg i Norge, till VG.

De flesta köper dock långt mer godis än 100 gram åt gången. Line Kristin Johnson tror att många också köper mer när det är billigt. Och de som köper mer – de äter mer.

– Äter du ett kilo godis får du i dig kalorier för flera dagar. Och det är bara socker och fett! Har du mer i lådor och skåp så äter du mer. Godis blir inte heller bättre av att ligga i månader så vi äter upp det, säger Line Kristin Johnson till VG.

Bild: Mostphotos

1524331-paskagg-med-godis

Alla vet att lösgodis med allt socker är dåligt. De sötaste godissorterna kan innehålla hela 80 procent socker. Men vad gör då egentligen sockerintaget med kroppen?

1. Ökar aptiten och matintaget

När kroppen får i sig godis frigörs ämnen som stimulerar aptiten. Så kallade hungerpeptider frigörs, bland annat grelin. Det är en hungersignal som förutom att öka apiten även leder till en ökning av kroppsvikten. Dessutom påverkar regelbundet sockerintag kroppens förmåga att tala om för hjärnan att du är mätt.

2. Ökar vikten och bidrar till fetma

När kroppen får för mycket socker omvandlas det till fett. Glykos påverkar insulinnivåer negativt och fruktos, fruktsocker, kopplas samman med höga halter av triglycerider – en typ av fett som lägger sig runt kroppens organ.

3. Försämrar tänderna

När sockret blandas med munhålans befintliga bakterier skapas en frätande syra som bryter ner tändernas emalj. Detta kan också ge dålig andedräkt.

Bild: Mostphotos

336027-godis

4. Bidrar till sjukdomar

Sockerrelaterade sjukdomar ökar i Sverige. Socker kopplas samman med bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, depression diabetes och av vissa forskare även med alzheimers. Fler blir också sockerberoende. När kroppen får i sig socker aktiveras kroppens upptagning av glykos som hjärnan behöver för att fungera optimalt och kunna producera ”må bra”-hormoner. Men när sockret har omvandlats sjunker insulinet och humöret och kroppen vill ha mer.

5. Bidrar till allergier

Azofärg och tartrazin är två ämnen i godis som kan ge allergireaktioner. De förbjöds på 80-talet men är nu tillåtna igen på grund av EU. Ämnena kan bland annat ge hudutslag, svullnader, nässelfeber, klåda och astma.

6. Bakterier

Tänk på alla personer som har varit och petat på lösgodiset i lådorna i matbutiken, alla som har nyst eller hostat i närheten, godisslevarna som har tappats på golvet och på allt damm, smuts och bakterier som lätt fastnar.

7. Gör dig hyperaktiv

En engelsk studie har kommit fram till azofärgämnen gör barn hyperaktiva och kan ge inlärningssvårigheter.

Källor: VG, Må Bra, Mitt Kök, Forskning och Medicin, SVT och Viktklubb.

De flesta av oss vet att socker i mängder inte är bra för kroppen, men ibland är det svårt att låta bli den där godisbiten. Men försök dricka vatten eller ta till exempel en morot i stället. Dela gärna detta vidare om du vill att fler ska tänka till en extra gång.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

 

Läs mer om...