Hjärnforskare: Mobilsurf farligare för hjärnan än droger.

Jag trodde verkligen att multitaskingen gjorde mig mer effektiv. Men nu visar det sig att det kan vara sämre för hjärnan än droger. Jisses!

Vi är uppkopplade i stort sett dygnet runt. En stor del av vår vakna tid läggs på att stirra på mobilen eller i datorn. Men nu menar hjärnforskare att beteende faktiskt kan vara skadligt, med försämrat minne och koncentrationsförmåga. Daniel J Levitin förklarar att vi kan göra i princip allt med våra hjärnor. Men inte samtidigt. Vi kanske tror att multitasking gör oss mer effektiva, men verkligheten är en annan.
– Våra hjärnor är inte skapta för multitasking. När människor tror att de multitaskar så hoppar de egentligen bara från en uppgift till en annan. Och varje gång det händer, så sker det på bekostnad av den kognitiva förmågan, säger hjärnforskaren Earl Miller till The Guardian.

När vi multitaskar ökar produktionen av bland annat adrenalin, vilket leder till att hjärnan överstimuleras och tänkande försämras. Dessvärre slutar det inte här. Frontalloben är konstruerat för att reagera på händelser som sker mitt framför oss. Det gör att vårt fokus snabbt skiftar när något nytt händer. Det är denna del av hjärnan som får bäbisar att reagera så starkt vid snabba rörelser.
De här funktionerna gör att vi blir distraherade. Ständigt. Det gör också att vi bränner syresatt glukos (bränslet som krävs för att kunna koncentrera sig på en uppgift). Konsekvensen: Vi bli utmattade och desorienterade.

När det plingar i våra mobiler eller i mejlkorgen på datorn fylls vi med endogena opioder. Känslan är bra men samtidigt tappar vi fokus. Det fyller hjärnan med värdelösa kalorier och den riktiga belöningen uteblir.

Glenn Wilson, tidigare professor i psykologi vid Gresham College i London kallar beteendet för info-mania. Enligt honom fungerar det så här: Om vi försöker koncentrera oss på en sak samtidigt som vi har ett oläst mejl i inkorgen sänks vår IQ med 10 nivåer. Han har också visat att multitasking är sämre för minnet än långvarigt cannabisrökande.

Publicerad av Newsner Vetenskap, gilla oss gärna:

 

Läs mer om...