Forskare på universitetet i Zürich publicerade nyligen publicerade en studie av ny Alzheimers-medicin, och resultaten kan vara banbrytande.
– Det gör oss optimistiska och det är ett stort steg framåt i behandlingen av Alzheimers, säger professor Roger Nitsch till brittiska Telegraph.
Snart kan vi ha det första läkemedlet någonsin som på riktigt kan förebygga Alzheimers sjukdom.
Forskare på Zürichs universitet har hittat ett sätt att få bort de små klumpar – plack – som bildas vid nervtrådarna i hjärnan. Alzheimers sjukdom får nervcellerna i delar av hjärnan att förtvina, antagligen på grund av att plack bildas.
Resultaten hyllas som ”den bästa nyheten” kring demensforskning på över 25 år.
Forskarna säger sig vara väldigt förvånade över att patienter som behandlades med den högsta dosen av antikroppen aducanumab upplevt en rejäl förbättring. Medicinen fick i stort sett bort all plack vid nervtrådarna, enligt tidningen Telegraph.
– I högdosgruppen har placken nästan helt försvunnit. Effekten på det här läkemedlet är utan motstycke, säger professor Roger Nitsch vid Zürich universitet.
165 personer deltog i studien och antikroppen visade också att utvecklingen av demens bromsades, i jämförelse med en kontrollgrupp.
– Det här är den mest lovande studien om behandling av alzheimer hittills, säger Kaj Blennow, professor vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, till Dagens nyheter.
Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att nästan 36 miljoner människor världen över lever med Alzheimers. Om forskarna inte hittar något botemedel kommer antalet alzheimersjuka vara 115 miljoner 2050, uppskattar WHO.
De mediciner som för närvarande finns tillgängliga kan i viss utsträckning bromsa symptomen, men inte vända eller stoppa sjukdomen.
Så jag hoppas verkligen att dessa nya forskningsresultat kan leda till ett botemedel mot denna hemska sjukdom!
Dela gärna om du också blev glad av denna nyhet.