Brukar du ibland fundera över varför våra kroppar ser ut som de gör? Det finns mycket på våra kroppar som inte direkt har någon funktion i våra liv. Svanskotan, till exempel. Den är mest bara i vägen när man är i fjällen och råkar ramla på en isfläck. Svanskotan är en av våra så kallade rudiment. Rudiment är, enligt Wikipedia, rester av tidigare utvecklingsformer vars ursprungliga funktion helt eller i huvudsak gått förlorad genom evolution utan att för den skull helt försvunnit”. Våra förfäder behövde alltså dessa kroppsdelar, men inte vi. Det är rätt spännande att våra kroppar bär tecken från evolutionen, och att det fortfarande går att se på oss vad våra förfäder behövde för att överleva. Några exempel på rudiment som finns kvar är visdomständer, öronmuskler och gåshud.
I klippet nedan går de igenom flera exempel. Testa till exempel att lägga din underarm på ett platt underlag. Tryck tummen och lillfingret mot varandra och vinkla upp handen. Ser du en liten förhöjning vid handleden, som en sena som drar ihop sig? Då har du en rudimentär muskel i armen.
10-15 procent av alla människor saknar denna muskel i en eller båda underarmarna. Men det är ingen fara, muskeln gör ingen skillnad i greppstyrka. Flera djurarter har kvar muskeln, främst de som använder sina armar eller främre ben för att klättra.
Här kan du se fler exempel på vad vi bär med oss från våra förfäder.
Tycker du också att detta är spännande? Dela gärna vidare!
Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna