Salt har länge varit omdebatterat, framförallt som något farligt om man får i sig för mycket. Men nu menar en av de främsta forskarna inom området att allt du fått veta om salt är fel. Det kommer inte att ge dig en hjärtinfarkt och om du äter för lite salt blir du fet. Men se till att välja rätt salt.
De flesta känner säkert igen det. ”Salta inte för mycket, det är inte bra för hjärtat”. Ett påstående som grundades för drygt 100 år sedan. Det är inte bara en myt utan både läkare och institutioner som livsmedelsverket begränsar salt till mindre än en tesked om dagen (motsvarande 2,4 gram natrium). Men nu verkar det alltså snarare vara tvärtom.
Det är Dr James Dinicolantonio som skriver för Daily Mail vilken menar att myter som högt blodtryck, beroendeframkallande och att det även kan vara dödligt är helt fel.
I ett arbete där han undersökt över 500 medicinska studier kring salt har han lärt sig en sak: Det finns inga bevis för att stödja teorin om att man bör hålla sig till ett lågt saltintag.
Men vad händer om man äter mer salt?
Dr James menar att bevis pekar på att 80 % av människor med normalt blodtryck inte får högre blodtryck – inget alls egentligen – av att öka sitt intag av salt. Även av de med högre blodtryck så är 3 av 4 okänsliga mot salt. Dessutom är mer än hälften (ca 55 %) av de med högt blodtryck helt immuna mot saltets effekter.
Exempelvis äter man i Korea 4 gram natrium om dagen, till skillnad från rekommenderade 2,4 gram i Sverige. Ändå har de bland de lägsta siffrorna i världen sett till hur många som har högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar samt hur många som dör av detta, tillsammans med Japan och Frankrike – tre länder som alla äter väldigt mycket salt.
Dr James skriver: ”Vi kan komma att inse att direktiven för ett lägre intag av salt faktiskt skapat mer hjärtproblem än de någonsin har förhindrat”.
Men hur mycket salt ska man äta då?
Enligt Dr James behöver de flesta hälsosamma människor inte oroa sig för att konsumera för mycket salt då kroppen tar hand om det. Forskning visar att det optimala intaget för en hälsosam vuxen är ungefär 3-6 gram natrium om dagen, vilket är drygt 1 och 1/2 tesked till 2 och 2/3 teskedar salt.
Men det är också viktigt att veta vilken typ av salt man äter. Vanligt bordssalt är nämligen raffinerat och saknar sina ursprungliga beståndsdelar medans Himalayasalt, havssalt och örtsalt är oraffinerat.
Dr James menar att man ska våga lyssna på sig själv och suget efter salt då kroppen har en inbyggd ”saltklocka” som hjälper en att äta tillräckligt mycket. Som Dr James skriver: ”Släpp skulden – inte saltet”.
Det här är kan för lite salt orsaka enligt Dr James:
- Minskad sexlust
- Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
- Ökad trötthet
- Påverka åldern när kvinnor blir fertila
- Erektionsproblem
- Födselvikten hos spädbarn
- Ökad fetma och försämrad ämnesomsättning
Dela gärna vidare artikeln om du känner saltälskare eller någon som var orolig för sitt saltintag.